TEKIJÄNOIKEUDET (käyttöehdot, Creative Commons)

Suomessa tekijänoikeusasioista vastaa opetusministeriö. Opetusministeriön sivuilta löytyy kattavasti tietoa tekijänoikeuksista sekä linkit tekijänoikeuksien haltijoiden oikeuksia valvovien tekijänoikeusjärjestojen sivuille.

Opiskelijalta on pyydettävä lupa opinnäytetyön verkossa julkaisemiseen ja opiskelijalla on aina mahdollisuus kieltäytyä verkossa julkaisemisesta ilman perusteluja.

Syöttäessäsi opinnäytetyötäsi, on sinun hyväksyttävä Theseuksen käyttöehdot jatkaakseesi syöttämistä järjestelmään. Käyttöehdot hyväksyessäsi annat korkeakoulullesi vastikkeettoman luvan julkaista opinnäytetyönsi verkkokirjastossa. Samalla annat vakuutuksen siitä, että tekijänoikeudet ovat kunnossa, myös opinnäytteesässi käyttämiesi kuvien, karttojen, tilastomateriaalien, ohjelmien tai muun kuin itse tuottamasi materiaalin osata. Olet sis pyytänyt luvan käyttää esim. kuvaa ja ilmoittanut missä se esiintyy sekä merkinnyt lähdetiedot.

CREATIVE COMMONS-lisensointi

Sinulla on myös mahdollisuus hyödyntää Creative Commons -lisensointia opinnäytteen jakamiseksi verkossa. Creative Commons on tekijöille ja oikeudenhaltijoille suunnattu vastikkeeton lisenssijärjestelmä, jonka avulla voit määritellä ne ehdot, joilla opinnäytteesi tai muut digitaaliset teoksesi ovat verkossa yleisön ja toisten tekijöiden käytettävissä.

Voit esimerkiksi lisätä opinnäytteeseesi lisenssin, minkä avulla annat muiden kopioida, jaella, näyttää ja esittää sinun tekijänoikeusiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain, jos he mainitsevat nimesi alkuperäisenä tekijänä tai annat muiden kopioida, jaella, näyttää ja esittää sinun tekijänoikeusiisi kuuluvaa alkuperäistä teosta, mutta et salli muokattujen versioiden tekemistä siitä.

Syöttäessäsi Theseuskeen sinulla on mahdollisuus syöttää opinnäytteesi ilman Creative Commons lisensointia tai valita syöttövaiheessa lisenssi tai lisenssit työllesi. Näihin syöttölomakkeisiin kirjaudutaan eri linkeistä, syöttölomeke ilman CC:tä ja syöttölomake CC:N kanssa.

Creative Commons tarjoaa Internetissä käytettävän palvelun, jolla oikeudenhaltijat pystyvät liittämään teoksiin kuvauksen niihin liittyvistä oikeuksista. Creative Commons -lisensseillä oikeudenhaltija voi luopua hallitusti joukosta oikeuksia, jotka tekijänoikeus lähtökohtaisesti antaa. Järjestelmä selkeyttää sekä tekijänoikeuden haltijoiden että teosten käyttäjien oikeuksiin liittyvää epävarmuutta.

Creative Commons on lisenssijärjestelmä, joka mahdollistaa tekijöille yksinkertaisen tavan määrätä teosten käyttämisestä erityisesti sähköisessä ympäristössä. Järjestelmään kuuluuvat myös lisenssien pääkohdat esittelevät lyhennelmät "Commons deed". Näiden lyhennelmien lukemiseen ei tarvita lakimiestä ja niissä käytetään yksinkertaisia logoja käyttäjien ja tekijöiden käyttökynnyksen madaltamiseksi. Creative Commons tarjoaa lisenssit myös konekielisessä muodossa.

Creative Commons palvelee tekijöiden ja teosten käyttäjien etuja. Creative Commons laajentaa tekijöiden mahdollisuutta käyttää oikeutta määrätä teoksista Internet-levityksessä. Lisenssijärjestelmä luo piraattimarkkinoille laillisen vaihtoehdon, jossa teosten jakelu toteutetaan oikeudenhaltijoiden toiveiden mukaisesti. (http://creativecommons.fi/toiminta/tehtava ).

[[http:// http://seamk.emea.acrobat.com/p27992148/|Creative Commons -koulutusvideo 18.8.2009]] . Videon äänessä on hieman ongelmia,sillä teknistä tukea ei ollut käytettävissä. Asia tulee kuitenkin selväksi.

THESEUKSEN KÄYTTÖEHTOSOPIMUS

Tässä eri kieliversiot käyttöehtosopimuksesta tutustuttavaksi.
THESEUKSEN SUOMENKIELINEN KÄYTTÖEHTOSOPIMUS.pdf
SVENSK ANVÄNDARAVTAL.pdf
THESEUS SERVICE AGREEMENT.pdf